Boala Lyme – simptome, controverse, teste si diagnostic

Ce este boala Lyme?

Boala Lyme este cea mai raspandita boala transmisa de capusa in Europa si America de Nord. Boala Lyme este cauzata de bacteria Borrelia burgdorferi. Capusele, care se hranesc cu sangele animalelor sau oamenilor, pot purta bacteria si o pot transmite atunci cand se hranesc.

Sansele de a lua boala Lyme cresc daca locuiesti sau iti petreci mult timp in zone cu verdeata sau de padure unde este mediul propice pentru capusele purtatoare de boala. Este foarte important sa iti iei masuri de precautie!

Daca te tratezi cu antibioticele corecte in prima faza a bolii, sansele de recuperare completa sunt mari. In stadiile avansate ale bolii, raspunsul la tratament poate fi mai lent, insa majoritatea oamenilor ce sufera din cauza bolii Lyme pot avea o recuperare completa.

Simptome

Semnele si simptomele bolii Lyme variaza mult si de obicei implica mai mult decat un sistem al organismului. Pielea, incheieturile si sistemul nervos sunt cel mai des afectate. In general, boala Lyme poate cauza:

- eritem migrator: dupa cateva zile pana la o luna de la muscatura, fara sa apara alte simptome, o umflatura rosie poate aparea la locul muscaturii de capusa. Pe parcursul urmatoarelor zile, roseata se extinde, formand un eritem cu tipar circular.

Eritem migrator - boala Lyme

Eritem migrator - boala Lyme

ATENTIE!

- eritemul nu este intotdeauna circular!

- eritemul poate deveni extrem de mare (diametru de 40 cm) cu margini neclare!

- pot aparea mai multe – semn al multiplicarii bacteriilor in fluxul sanguin!

- eritemul nu se manifesta neaparat in locul muscaturii de capusa;

- statisticile arata ca aproximativ 50% din persoanele care sufera de boala Lyme NU au avut eritem migrator!

- simptome asemanatoare cu cele ale gripei: febra, frisoane, oboseala, dureri musculare si dureri de cap;

- durere migratorie a articulatiilor: daca infectia nu este tratata, pot exista pusee de durere severa in articulatii si se poate constata inflamarea acestora, de la cateva saptamani pana la cateva luni de la infectare. Genunchii sunt de obicei afectati mai grav, insa durerea se poate muta de la o incheietura la alta.

- probleme neurologice: in unele cazuri, inflamarea membranei ce protejeaza creierul (meningita), paralizia temporara a unei parti a fetei, amorteala sau slabiciunea in membre si miscarea deficitara pot aparea la saptamani, luni sau chiar ANI, in urma unei infectii netratate.

- semne si simptome mai rar intalnite: unele persoane pot avea probleme cardiace – ritm cardiac neregulat – la cateva saptamani dupa infectare, insa acest simptom rareori dureaza mai mult de cateva zile sau saptamani. Inflamatia oculara, hepatita si oboseala severa sunt posibile de asemenea.

Teste si diagnostic:

Boala Lyme are multe simptome non-specifice care se regasesc adesea in alte boli, cum ar fi infectii virale, boli ale incheiturilor, fibromialgie, sindromul oboselii cronice si chiar depresie. Uneori, aceste boli comune sunt diagnosticate gresit drept boala Lyme.

Cel mai grav este faptul ca acele capuse care transmit boala Lyme pot transmite si alte boli!

Daca nu exista eritemul caracteristic bolii Lyme, medicul poate cere detalii asupra istoricului medical si poate realiza un examen fizic. Teste de laborator care sa identifice anticorpi fata de bacterii pot fi utilizate pentru a ajuta in confirmarea diagnosticului. Aceste teste sunt de incredere la cateva saptamani de la infectare, dupa ce organismul a avut timpul necesar sa dezvolte anticorpii. Ele includ:

- testul ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay) – acest test este cel mai des utilizat in a detecta boala Lyme. ELISA detecteaza anticorpii fata de B. burgdorferi. Dar din cauza ca poate da rezultate fals-pozitive, nu este utilizat ca unica baza pentru diagnostic.

- metoda de detectare a ADN-ului bacterian prin biologie moleculara – PCR (Polymerase Chain Reaction) – acest test ajuta la detectarea ADN-ului bacterian din fluidul colectat dintr-o incheietura infectata. Nu este la fel de eficient la detectarea infectiei din sange. Este utilizat pentru persoanele care pot avea artrita cronica Lyme. Poate fi de asemenea utilizat pentru a detecta infectia persistenta in lichidul cefalorahidian al persoanelor care au simptome la nivelul sistemului nervos.

- testul Western Blot – daca testul ELISA este pozitiv, acest test trebuie efectuat pentru a confirma diagnosticul. Testul Western Blot detecteaza anticorpii fata de cateva proteine ale B. burgdorferi.

ATENTIE! Conteaza foarte mult unde este realizat testul Western Blot, cu ce software si mai ales pentru ce proteine se testeaza!

La Spitalul Fundeni, la Parazitologie – Dr. Gogoase exista acest soft:
http://www.euroimmun.com/index.php?id=westernblot_euroline-wb&L=1
Este penultima generatie de soft, mai exista unul si mai bun, dar nu se gaseste in Romania, doar in Germania. In functie de proteinele respective, se stabileste ce tip de borrelia este, de exemplu, p17 si p19 sunt recombinate, sunt 2 tuplini, si apartin Borreliei burgdorferi sensu lato, p83 Borreliei afzelli.

La Synevo, printre alte teste dedicate Borrelia, se efectueaza testul Western Blot, insa LIPSESC proteinele p17 si p19, asadar testul nu are capacitatea de a le detecta! Asadar daca persoana este infectata cu exact acele tulpini, testul va iesi negativ.

http://www.synevo.ro/borrelia-anticorpi-igg-igm-westernblot/

Este foarte important sa se inteleaga faptul ca testele ELISA si Western Blot pot confirma prezenta acestor proteine dar nu pot infirma. Asadar daca testul Western Blot iese negativ, nu inseamna ca nu exista infectia. Problema cu aceste teste este ca pot fi foarte usor corupte deoarece anticorpii se aglutinizeaza, chiar daca sangele este recoltat in eprubeta de hematologie. Acest fapt a fost descoperit in 2002 in Statele Unite. Pentru a face testul corect, proba de sange se recolteaza dimineata si se analizeaza in aceeasi zi. Fiti constienti ca la Synevo probele sunt trimise in Germania si acolo se proceseaza, asadar acuratetea scade.

Incepand din 2012, la cabinetul Lyme Diagnostic exista testarea RN-AT, ce are mult mai multe proteine recombinate si pe tulpini specifice, asadar o sansa reala de a avea rezultate de incredere.

Un alt motiv pt care testele pot fi fals-negative este ca nu exista suficienti anticorpi in organism, dar acest lucru nu inseamna ca nu este prezenta boala. De asemenea, antibioticoterapia poate supresa producerea de anticorpi si poate produce un rezultat fals-negativ al testului.

In concluzie, boala Lyme poate fi extrem de periculoasa, dar mai alex, EXTREM de greu de detectat si de acceptat ca diagnostic de catre medici!

Personal, va recomandam sa cautati informatii si studii de specialitate in engleza sau germana, iar daca aveti LIBERTATEA de a alege unde sa va faceti testul, va recomandam sa va duceti la cabinetul Lyme Diagnostic sau la Fundeni. Lucia a avut o imunodepresie severa care era consistenta cu simptomele bolii Lyme, insa medicii de la Spitalul Universitar NU ne-au acordat dreptul la O ALTA PARERE MEDICALA, refuzandu-ne cererea de a ne da o eprubeta de sange pentru testarea la Fundeni sau la cabinetul acreditat Lyme Diagnostic, desi am solicitat in repetate randuri, inca din primele zile de la internare! Motivul refuzului: parerea lor personala ca doctorii care testeaza pentru Lyme sunt “sarlatani”! Pana la urma, era dreptul nostru, chiar daca ei ar fi luat in calcul sau nu rezultatele testelor.

Cu greu au acceptat testarea la Synevo – cand tratamentul antibiotic se desfasura deja de mai multe zile. Insa rezultatele au venit foarte tarziu, dupa decesul Luciei. Testul a indicat slabe reactii la anumite proteine, in conditiile in care era sub tratament antibiotic de mai multe zile, sangele nu a fost procesat imediat, iar softul folosit nu era capabil sa detecteze si proteinele recombinate p17 si p19! Asadar, desi toate premisele au fost ostile, avem probe pentru un diagnostic pe care medicii de la Universitar nu l-au acceptat nici pana in ziua de astazi.

Conform raportului medical, cauza decesului Luciei a fost pneumonia necrozanta cauzata de stafilococul auriu secretor de PVL. Insa consideram ca imunodepresia ei s-a putut datora bolii Lyme pe care ne-am chinuit sa o demonstram si am fost blocati din toate partile! Dovada este clara: microscopia in camp intunecat, test care a fost acceptat de Centrul National de Hematologie, insa nu si de medicii de la Spitalul Universitar si aceasta analiza realizata sub premise improprii la Synevo, care tot a dat rezultate slab-pozitive.

UPDATE: Mentionam ca nici astazi, la 3 luni de la decesul Luciei, dupa numeroase cereri, nu am primit copii ale analizelor realizate la Institutele Cantacuzino si Bals, care evidentiau existenta acestei tulpini rare a stafilococului auriu in organism. Am primit raspunsuri incomplete si scrise pe genunchi, dar nimic concret. Nu am vazut nici o analiza al carei rezultat sa fie negru pe alb: stafilococ auriu. Inca asteptam si insistam.

Rezultatele microscopiei in camp intunecat pe care medicii de la Universitar nu le-au luat in calcul si mai mult, NICI NU AU VRUT SA LE VADA, pot fi vazute mai jos. Poate cuiva ii sunt utile.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Surse bibliografice:

http://www.mayoclinic.com/health/lyme-disease/DS00116

http://www.health.ny.gov/diseases/communicable/lyme/

 

http://www.euroimmun.com/index.php?id=westernblot_euroline-wb&L=1

http://www.synevo.ro/diagnosticul-de-laborator-al-bolii-lyme/

http://www.synevo.ro/borrelia-anticorpi-igg-igm-westernblot/

 

O replica la “Boala Lyme – simptome, controverse, teste si diagnostic”

  1. G. spune:

    am citit si m-am recutremurat.

    cand incercam sa inteleg ce se intampla cu mine si alergam dupa teste, in Romania era doar Borrelia Euroline WB. incepand de anul acesta la centrul Lyme diagnostic exista si RN-AT, ce are mult mai multe proteine recombinate si pe tulpini specifice

    dupa foarte mult timp azi m-am reintalnit cu prietenii mei cu care urcam pe munte. nu i-am mai vazut de foarte mult timp, de cand am inceput sa ma simt rau, am evitat sa ma intanesc cu prietenii pt ca imi era greu sa vorbesc toti au fost muscati de capuse pe munte in diferite perioade- acum un an, acum doi ani, le-am spus motivul absentei mele si cum m-a afectat pe mine. pe unii am reusit sa ii conving sa isi faca testele pe altii nu.

Lasa un comentariu