Stafilococul auriu secretor de PVL (Panton-Valentine Leukocidin)

Articol din 18 februarie 2011, tradus si preluat de pe site-ul Agentiei de Protectie a Sanatatii din Marea Britanie.

 

Panton-Valentine Leukocidin (PVL) este o substanta toxica produsa de cateva tulpini ale Stafilococului auriu, asociata cu posibilitatea mult mai ridicata de a cauza boli.

PVL a fost detectat in Marea Britanie inca din anii 1950-1960, dar putine cazuri continua sa fie identificate acolo.

Tulpinile stafilococului auriu ce poarta genele PVL (PVL-SA) au fost recunoscute drept cauze ale infectiilor in comunitati si mediile spitalicesti de pe intregul glob de mai bine de 6o de ani. Initial universal sensibile la meticilina, interesul in PVL-SA a crescut avand in vedere emergenta in anii 1990 a tulpinilor rezistente la meticilina care au devenit cunoscute drept PVL-MRSA sau MRSA asociatia cu comunitatea (community associated MRSA = CA-MRSA).

In ultimele doua decade, PVL-MRSA a fost observat international cu frecventa din ce in ce mai mare. Unele tari raporteaza multe cazuri unde un tip particular de CA-MRSA este domninant, de exemplu SUA, Grecia si Australia, unde asa-numitul USA300 predomina (“European and Queensland clones”). Alte tari, inclusiv Marea Britanie, raporteaza o varietate de tipuri de PV-MRSA identificate.

Situatia in Anglia si tendintele recente

Cifrele anuale pentru PVL-SA identificate in Marea Britanie de Agentia de Protectie a Sanatatii – Autoritatea Centrala (HPA-SPU) indica un trend ascendent intre 2005 si 2008, cu o rata in scadere a cresterii numarului de cazuri in anii urmatori. In tabelul si figura de mai jos, aceasta serie de date este actualizata pana in 2010 – scaderea aparenta in rapoartele acelui an probabil reflecta lipsa raportarii la nivel central, avand in vedere cresterea numarului de centre care testeaza pentru PVL pe plan local.

Numarul PVL-SA identificate de Agentia de Protectie a Sanatatii – Autoritatea Centrala

Din 2006 pana in prezent, majoritatea PVL-SA identificate au fost susceptibile la meticilina.

Nu este clar daca globala crestere a PVL-SA in ultimii ani in Marea Britanie este cauzata de constientizarea crescuta si de recunoasterea cazurilor sau daca reflecta o crestere REALA a PVL-SA la nivel national.

Management si monitorizare

PVL-SA cauzeaza cel mai des infectii ale pielii (ex. furunculi si abcese), care de regula necesita tratament prin incizie si drenaj si/sau antibiotice. Testele indica faptul ca 65% din stafilococii aurii identificati in asemenea infectii sunt pozitivi-PVL, dintre care o treime se asociaza cu episoade recurente de infectie.

Desi cazurile sunt de obicei sporadice si la nivelul comunitatii, epidemii au fost observate in Marea Britanie si in afara acesteia si in mediul spitalicesc. Epidemiologia moleculara a CA-MRSA este complexa: multe tipuri diferite de PVL-SA au fost identificate in Marea Britanie si la nivel global, unele fiind rezistente la multiple antibiotice.

Algoritm pentru testarea microbiologica 

MSSA (Stafilococul auriu sensibil la meticilina) sau MRSA (Stafilococul auriu rezistent la meticilina) din pacientii cu urmatoarele simptome clinice ar trebui luati in considerare pentru testarea PVL.

-furunculi si abcese, mai ales daca sunt recurente;
-piele ce se necrozeaza si infectii ale tesuturilor moi;
-pneumonie necrozanta, purpura fulminans sau fasceita necrozanta; sau
-subiecti ce au intrat in contact cu cazuri confirmate PVL.

Articol original: http://www.hpa.org.uk/hpr/archives/2011/news0711.htm#pvl

HPA – Management of PVL-SA – 23 Martie 2010

 

Lasa un comentariu